Catalogus 67

Catalogus 67

Catalogus 67

Kunstenaar
Johan van Loon
Datering
1934

CVA 784
Pot met deksel
Porselein, gedraaid
glazuur
13,5 x 23 cm
1977-1979
In bruikleen van de Stichting van Achterbergh-Domhof aan Museum het Princessehof

Deze pot met invallend deksel is vervaardigd bij Royal Copenhagen. In vorm doet de dekselpot denken aan de vroege gekraagde potten in steengoed van omstreeks 1960. De meeste werken vervaardigd bij Royal Copenhagen hebben een ruwe rand, soms met ijzeroxide geaccentueerd.
Deze rand is ingeblikt, doordat er een randje van lood omheen gesoldeerd is. De prijs voor deze dekselpot was zeshonderd gulden.

Johan van Loon had in 1960 in Finland gezien hoe werken in fabrieksverband ging en wilde nu zelf aan den lijve ondervoelen hoe prettig dat was. Het beviel, want na een periode bij Royal Copenhagen zou hij in de jaren tachtig voor Rosenthal ontwerpen uitvoeren. In deze periode won zijn werk aan populariteit en baande hij met de dunne, uitlopende vazen van steengoed en porselein, de weg voor zijn verdere toekomst.
De beperking van de industrieel vervaardigde werken bleek vruchtbaar voor het vrije werk. De vaste inkomsten uit het fabriekswerk maakten het Van Loon mogelijk zijn vrije werk ook werkelijk vrij te ontwikkelen.
Over de beginperiode in Kopenhagen schreef Johan van Loon aan Van Achterbergh in een brief (13-2-1977) het volgende: “Ik werk letterlijk het vel van mijn handen, ik kan niet meer ophouden er zijn zoveel nieuwe velden en aangezien ik dit in een dag liefst wil onderzoeken ben ik op het punt van instorten geweest. Tot dat ik met een rustige jongeman (alleen maar praten hoor) hier (van de Kongelige) heb gesproken die er al tien jaar zit, en mij vertelde dat je…, ik mij op een thema moest werpen en mij vooral niet als een losgeslagen leeuw die honger heeft moest bewegen. Het heeft iets geholpen”

Meer objecten

Terug naar zoekresultaat