Van Achterberghprijs 2018

Van Achterberghprijs 2018

Op 7 december 2018 is voor de derde maal de Van Achterberghprijs uitgereikt. Deze keer viel de eer te beurt aan Annemie Boissevain van Galerie De Witte Voet in Amsterdam. Als één van de weinigen in Nederland heeft zij haar nek uitgestoken voor kunstenaars die met keramiek werken en hun werk gepromoot. Dat verdient grote lof en waardering en sluit perfect aan op de doelstelling van de Van Achterberghprijs. De prijs, die bestaat uit een geldbedrag van €15.000 euro, werd uitgereikt in Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden.

Annemie Boissevain

Annemie Boissevain
In 1975 startte Annemie Boissevain haar galerie in Amsterdam. In de afgelopen decennia heeft de galerie zich gespecialiseerd in sculpturale keramiek en zo naam gemaakt. Boissevains durf om van de gebaande paden af te wijken maakte haar galerie geliefd onder kunstenaars. De Van Achterberghprijs wordt tweejaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die van bijzondere betekenis is voor de ontwikkeling van de hedendaagse keramische kunsten in Nederland. Deze toekenning is ingesteld ter nagedachtenis aan de keramiekverzamelaar en -kenner J.W.N. van Achterbergh. Enkele kandidaten passeerden de revue maar de juryleden waren unaniem in de voordracht van de eigenaresse van Galerie De Witte Voet. Recent sloot zij, na meer dan veertig jaar, de deuren van haar galerie in Amsterdam.

Ter gelegenheid van deze onderscheiding toont Keramiekmuseum Princessehof van 8 december 2018 tot en met 27 oktober 2019 een selectie werken als eerbetoon aan de inmiddels gesloten galerie.