KOREA. Poort naar een rijk verleden

KOREA. Poort naar een rijk verleden

Van 16 oktober 2021 tot en met 4 september 2022 is in Keramiekmuseum Princessehof de tentoonstelling KOREA. Poort naar een rijk verleden te zien. De stichting Van Achterbergh-Domhof heeft mede bijgedragen aan de totstandkoming van deze tentoonstelling.

Het rijke verleden en de eeuwenoude cultuur van Korea worden ontrafeld aan de hand van thema’s als eetcultuur, schoonheidsidealen en rituelen. Speciaal voor de tentoonstelling zijn topstukken uit het National Museum of Korea in Seoul naar Leeuwarden gekomen, deze voorwerpen zijn voor het eerst in Nederland te zien. Naast kostbaar jadegroen celadon, puur wit porselein en eeuwenoud aardewerk toont het Princessehof gebruiksvoorwerpen alsmuziekinstrumenten, maar ook filmbeelden en kostuums. Hedendaags werk van Koreaanse kunstenaars laat zien dat keramiek nog steeds een belangrijke rol speelt in het Korea van nu.

Kom op voetstuk met decoratie van bloemen en planten, Goryeo-dynastie, 12de eeuw, steengoed, celadon, h. 9.4 cm, d. 14.7 cm (voetstuk), National Museum of Korea, Seoul

Van eetcultuur tot rituelen
In de tentoonstelling doorloopt de bezoeker thematisch de lange geschiedenis van de Koreaanse cultuur, waarin keramiek altijd een belangrijke rol heeft gespeeld. Van tijdloze onggi steengoed voorraadpotten, waar generaties lang familierecepten als kimchi in werden bereid, tot videofragmenten van meokbang; een nieuwe rage waarbij mensen eten onder toeziend oog van online kijkers. Luxe-objecten voor in de studeerkamer en statussymbolen als een zwarte hoed maken de Koreaanse ‘yangban’ elite-cultuur voelbaar. Verfijnde celadon doosjes uit de Goryeo dynastie (918-1392) voor het bewaren van make-up laten zien hoe het specifieke Koreaanse schoonheidsideaal dat nu bekend staat als K-beauty een lange geschiedenis kent. Ook wordt uitgebreid aandacht besteed aan de rol van ceremonies en rituelen. Wierookbranders, vazen, dansgewaden en andere rituele voorwerpen tonen een beeld van de vele ceremonies die door de eeuwen een belangrijk onderdeel zijn geweest van de Koreaanse samenleving. 

Voor meer informatie zie: website Princessehof

 

Flesvaas met decoratie van druiventak, Joseon-dynastie, 18de eeuw, porselein, ijzerrood, h. 30,7 cm National Museum of Korea, Seoul 

Foto boven artikel: Fotografie & concept: Anne Claire de Breij. Achtergrond: © National Palace Museum of Korea